Byta däck i tid

Om det råder vinterväglag måste man ha vinterdäck till siste mars. Efter 15 april får man bara ha dubbdäck om det är risk för halka. Så se till att byta däck!

Våren hade varit här ett tag. Snödroppar och krokus var utblommade. Nu var det vitsippor och påskliljor som spände sina knoppar. Markus kom plötsligt på att det kanske var dags att byta däck. Han hade dubbdäck på bilen nu, eftersom det fortfarande hade varit risk för halka den senaste tiden.

Hur var nu reglerna? Han var tvungen att kolla upp det. Just det, man måste ha vinterdäck fram till den siste mars om det råder vinterväglag. Efter den 15 april är det förbjudet att använda dubbdäck, om det inte är halt eller förväntas bli det. Det var alltså bara två veckors spann mellan att man måste ha det och inte fick ha det. Inte mycket tid att spela med.

Ring verkstaden för att byta däck

Om polisen skulle stoppa en efter den 15 april kunde man förstås alltid säga att man förväntade sig att det skulle bli kallt igen. Det var ju trots allt en bedömningsfråga. Markus kollade i väderappen och insåg att det skulle bli väldigt svårt att hävda att han förväntade sig vinterväglag.

Kanske skulle han kunna säga att han planerade en resa norrut i Sverige inom ett par dagar? Det borde väl kunna fungera som svepskäl? Nä, det var nog lika bra att ringa verkstaden och få en tid för att byta däck. Det måste göras och det var ingen mening med att skjuta upp det ytterligare.

21 Aug 2022