Tyresö centrum

Det som utgör Tyresö centrum ligger i den delen av Tyresö som kallas Bollmora. Från början kalldes området för Bollmora centrum men bytte namn till Tyresö centrum när bygget av centret stod klart 1965. Tyresö centrum byggdes under 1960-talet och invigdes 1965. Själva centrum bestod då av flera fastigheter, såsom livsmedelsaffärer, bibliotek, kommunhuset, restauranger och kläd- och leksaksaffärer. Under 1990-talet byggde man tak över stora delen av det centrum som man då kände till och Tyresö centrum återinvigdes när man hade byggt klart galleria 1992.

Butiker som ryms i gallerian

Idag ryms här 74 butiker med livsmedel, kläder, leksaker och mycket annat. Gallerian består av två plan och på nedre plan leder utgångarna till busstation där flertalet bussar går till Gullmarsplan, Tyresö strand, Haninge, Nacka och områdena kring Tyresö.

Mellan 2003-2011 ägdes Tyresö centrum av företaget Unibail-Rodamco som då köpte centret av Tyresö bostäder AB och pensionsstiftelsen till Apoteket AB. 2011 såldes Tyresö centrum vidare till Ing Reim, som i sin tur sålde det vidare till Skandia fastigheter 2015. Skandia är de nuvarande fastighestägarna av Tyresö centrum.

Gallerian har ökat tillgängligheten

Att man valde att bygga om stora delar av det tidigare Tyresö centrum har gjort att det har blivit mer tillgängligt för Tyresö-borna att ta sig till och från de olika affärerna i centret. Här kan man sätta sig ner och ta en kopp kaffe i någon av alla de kaféer som hyses, liksom restauranger. Här kan man hitta affärer som Kapp Ahl, Hennes&Mauritz, Coop, Ica och Systembolaget. Alldeles invid Tyresö centrum hittar man även Bollmora kyrka, Svenska kyrkan.