Tyresö slott

Tyresö slott som ligger i kommunen Tyresö, ligger belägen på den delen av kommunen som kallas Breviken, intill Klavfjärden. Tyresö slott byggdes under medeltiden, 1300-talet och var fram till 1930-talet ett godskomplex som var privat ägt.

Godset byggdes alltså under medeltiden, men har under alla år som det har funnits förändrats och byggts om. Under 1800-talet ägdes det mellan 1892-1930 av markisen Claes Lagergren som byggde om slottet efter ritningar av Isak Gustaf Clason.

Nordiska museet äger och förvaltar Tyresö slott

Idag förvaltas Tyresö slott av Nordiska museet, och blev klassat som statligt byggnadsminne 1991. 1993-1997 gjorde Nordiska museet en både invändig och utvändig renovering av slottet med inspiration av nationalromantisk prägel.

Väster om slottet finns ett litet vandrarhem med kafé och gästhamn. Vandrarhemmet ligger på en minimal ö som man kommer till via en liten bro. Andra byggnader som ryms invid Tyresö slott är Prinvillan som beboddes av prins Eugen några somrar mellan 1894-1909 och som idag nyttjas som vandrarhem.